Συχνές Ερωτήσεις

 • Γιατί να πάω σε ψυχολόγο;

  Όταν διαπιστώνω ότι κάτι δεν πάει καλά, μπαίνω στην διαδικασία να το διορθώσω.
  Όμως, πολλές φορές ενώ προσπαθώ να βρω μία λύση στο πρόβλημά μου, τελικά καταλήγω να μην το διορθώνω. Έχω δοκιμάσει τα πάντα και νιώθω ότι βρίσκομαι σε αδιέξοδο. Έχω προσπαθήσει με τους κοντινούς μου ανθρώπους και με τον εαυτό μου να φέρω την επιθυμητή αλλαγή, αλλά τελικά η βοήθεια αυτή δεν είναι αρκετή.

  Αυτό συμβαίνει συχνά επειδή είναι δύσκολο να διακρίνω ότι το πρόβλημα δεν είναι το πρόβλημα, αλλά ο τρόπος που επιχειρώ να το επιλύσω. Η λύση, δηλαδή, σε πολλές περιπτώσεις είναι μέρος του ίδιου του προβλήματος.

  Σε αυτό το σημείο η επαγγελματική βοήθεια μπορεί να είναι χρήσιμη. Η δουλειά με τον ψυχολόγο με βοηθά να κατανοήσω βαθύτερα την δυναμική σε μία κατάσταση που θεωρώ προβληματική έως και αδιέξοδη. Με αυτόν τον τρόπο, μπορώ να διακρίνω επιλογές σε καταστάσεις που θεωρούσα μέχρι τώρα ότι δεν υπήρχαν.

 • Χρειάζομαι ψυχολόγο, ενώ έχω φίλους;

  Συχνά υπάρχει η πεποίθηση ότι η φιλία μπορεί να υποκαταστήσει ή να συμπληρώσει την ψυχοθεραπεία: «εγώ έχω φίλους για να μοιράζομαι τα προβλήματά μου, δεν χρειάζομαι ψυχοθεραπεία». Αυτό ισχύει όντως σε κάποιες περιπτώσεις, ενώ σε άλλες όχι. Συνήθως περνάει αρκετός καιρός πριν αποφασίσει κάποιος να απευθυνθεί σε ειδικό.

  Στο διάστημα αυτό αναζητά συμβουλή από τους ανθρώπους του κοντινού περιβάλλοντος. Όταν κάποιος έχει ένα πρόβλημα, είναι πολύ υγιές να ψάχνει λύσεις με τους ανθρώπους που βρίσκονται κοντά του.
  Αν όμως η βοήθεια αυτή δεν είναι αρκετή, η επαγγελματική βοήθεια μπορεί να είναι χρήσιμη. Ένας θεραπευτής μπορεί να είναι μία λύση, ένα άτομο στο οποίο θα καταφύγουμε, όχι όμως το πρώτο άτομο ή το μοναδικό.

  Τις περισσότερες φορές οι φίλοι δεν ξέρουν πώς να σε βγάλουν από τις παγίδες στις οποίες έχεις πέσει ή εσύ έχεις δημιουργήσει στον εαυτό σου. Ο ψυχοθεραπευτής έχει την γνώση για να το δουλέψετε αυτό μαζί.

 • Στον ψυχολόγο πάνε αυτοί που είναι «ψυχικά διαταραγμένοι» ή «άρρωστοι»;

   Η ψυχοθεραπεία είναι ένα χρήσιμο εργαλείο που μπορεί να βοηθησει όλους γιατί αποτελεί μία διερεύνηση του εσωτερικού κόσμου.  Όπως όταν γνωρίζεις το σώμα σου η υγεία σου είναι καλύτερη, το ίδιο αντίστοιχα γίνεται και με την ψυχοθεραπεία. Είναι όπως εξετάζεις το σώμα σου και με αυτόν τον τρόπο κάνει την υγεία σου καλύτερη. Η ψυχοθεραπεία είναι ένα βοηθητικό μέσο για την ψυχοσωματική ολοκλήρωση και για την βελτίωση των διαπροσωπικών επαφών, καθώς διευκολύνει την συνομιλία με τον εαυτό. Η ψυχοθεραπεία δεν είναι για αρρώστους, αλλά για οποιονδήποτε ενδιαφέρεται για ενδοσκόπηση. Άλλωστε, η ψυχική πληρότητα δεν έρχεται από έξω προς τα μέσα, αλλά από μέσα προς τα έξω.
 • Σε τι διαφέρει ο ψυχολόγος από τον ψυχίατρο;

  Συχνά υπάρχει μία σύγχυση μεταξύ ψυχολόγου και ψυχιάτρου. Ο ψυχίατρος έχει ολοκληρώσει τις σπουδές του στην ιατρική και συνταγογραφεί φάρμακα. Ο ψυχολόγος έχει ολοκληρώσει πανεπιστημιακές σπουδές σε τμήμα ψυχολογίας και η διεργασία που ακολουθεί είναι η θεραπεία της ψυχής μέσω του λόγου (ψυχο-λόγος). Στην συνέχεια ο ψυχολόγος με την κατάλληλη εκπαίδευση ειδικεύεται σε συγκεκριμένη ψυχοθεραπευτική προσέγγιση, ώστε να έχει την ιδιότητα και του ψυχοθεραπευτή. Σε κάθε περίπτωση μπορείς να ρωτήσεις πληροφορίες για την κατάρτιση του ψυχολόγου-ψυχοθεραπευτή.
 • Υπάρχει διαφορά μεταξύ ψυχολόγου και ψυχοθεραπευτή;

   Ο ψυχολόγος έχει ολοκληρώσει πανεπιστημιακές σπουδές σε τμήμα ψυχολογίας, έχει λάβει γνώσεις για τις ενοράσεις της ψυχολογίας και κατέχει άδεια άσκησης του επαγγέλματος. Ο ψυχολόγος ? ψυχοθεραπευτής είναι ψυχολόγος που έχει λάβει περαιτέρω ειδική εκπαίδευση σε μία συγκεκριμένη ψυχοθεραπευτική προσέγγιση. Αν ένας ψυχολόγος (που σημαίνει πιστοποιημένος κάτοχος άδειας άσκησης του επαγγέλματος), έχει παράλληλα και την ειδικότητα του ψυχοθεραπευτή σημαίνει ότι ο ίδιος έχει ακολουθήσει προσωπική θεραπεία. Μία ψυχοθεραπευτική μέθοδος είναι χρήσιμο  εργαλείο για τον ψυχολόγο ? ψυχοθεραπευτή, αυτό όμως δεν συνεπάγεται ότι εφαρμόζεται ο ίδιος τρόπος προσέγγισης σε όλους τους θεραπευόμενους. Η θεραπευτική διαδικασία διαμορφώνεται με βάση το προσωπικό στυλ ή την φυσιογνωμία του ίδιου του θεραπευτή, την ιδιαιτερότητα του θεραπευόμενου, αλλά και το πώς ξεδιπλώνεται η μεταξύ τους θεραπευτική σχέση.
 • Πώς επιλέγω τον κατάλληλο ψυχολόγο-ψυχοθεραπευτή;

  Αφού αποφασίσεις ότι ήρθε η ώρα να επισκεφθείς κάποιον ψυχολόγος και έχεις εσύ ο ίδιος το κίνητρο για να μπεις σε αυτήν την διαδικασία, είναι σημαντικό να βρεις και τον ψυχολόγο που σου ταιριάζει. Αυτό είναι ένας συνδυασμός δύο βασικών κατευθύνσεων.

  Από την μία, χρειάζεται ο ίδιος ο θεραπευτής να έχει την κατάλληλη κατάρτιση. Συγκεκριμένα, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είναι κάτοχος άδειας άσκησης του επαγγέλματος, γεγονός που πιστοποιεί ότι έχει γνώσεις στο πεδίο της ψυχολογίας.
  Επίσης, είναι σημαντικό να έχει ειδικότητα σε συγκεκριμένη ψυχοθεραπευτική μέθοδο. Αυτό συνεπάγεται ότι ο ίδιος έχει κάνει προσωπική εργασία με τον εαυτό του και έχει εποπτική στήριξη.

  Το δεύτερο κριτήριο για τον κατάλληλο θεραπευτή, πέρα από τις γνώσεις του, είναι το πώς νιώθεις εσύ στην σχέση μαζί του. Είναι άνετη η επικοινωνία μεταξύ σας; Εμπιστεύσου την αίσθηση που έχεις μαζί του. Μπορεί ένας θεραπευτής να έχει την καλύτερη δυνατή εκπαίδευση, αλλά να μην μπορείς να σχετιστείς μαζί του. Η καλή θεραπευτική σχέση είναι το όχημα προς την διαδρομή αυτή

 • Με τι συχνότητα γίνεται η ψυχοθεραπεία;

   Η συχνότητα των συναντήσεων κανονίζεται κατόπιν συνεννόησης με τον θεραπευτή. Η συνήθης συχνότητα είναι μία φορά την εβδομάδα και η συνάντηση διαρκεί μία ώρα. Ο θεραπευτής μαζί με τον θεραπευόμενο ορίζουν μία κοινή ώρα και μέρα μέσα στην εβδομάδα ώστε να πραγματοποιούνται οι συναντήσεις τους.
 • Πότε τελειώνει η θεραπεία;

   Όποτε εσύ κρίνεις ότι έχει εκπληρωθεί το αίτημά σου για θεραπεία. Η ψυχοθεραπεία είναι μία προσωπική διαδικασία που έχει να κάνει με αυτό που συμβαίνει μεταξύ θεραπευτή και θεραπευόμενου. Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει μία πορεία προεπιλεγμένη και προκαθορισμένη. Ξεκινά με μία βασική κατεύθυνση: ο θεραπευόμενος να νιώθει καλύτερα στο εδώ και τώρα. Τόσο ο θεραπευτής όσο και ο θεραπευόμενος δεν ξέρουν εκ των προτέρων ποια είναι η διαδρομή. Και η διαδρομή αυτή είναι μία κοινή απόφαση και από τις δύο πλευρές. Σε γενικές γραμμές η διάρκεια σχετίζεται με το αίτημα για θεραπεία. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να είναι βραχεία ή μακρά θεραπεία.