Διαταραχές Μνήμης

Η άνοια είναι μία κατάσταση και όχι συγκεκριμένη πάθηση. Υπάρχουν διαφορετικές νόσοι που οδηγούν σε αυτήν. Η συνηθέστερη είναι η νόσος Alzheimer. Για να τεθεί η διάγνωση της άνοιας υπάρχουν δύο προϋποθέσεις: 1) υπάρχει απώλεια μνήμης, κυρίως για τα πρόσφατα γεγονότα και 2) ο άνθρωπος που πάσχει έχει έκπτωση στην λειτουργικότητά του, δηλαδή δυσκολεύεται σε σχέση με το παρελθόν στην καθημερινότητά του.

Υπάρχει η πεποίθηση ότι οι μεγάλοι άνθρωποι είναι φυσιολογικό να ξεχνάνε και ότι αυτό είναι μία φυσική εξέλιξη του γήρατος. Αυτό στην πραγματικότητα είναι μύθος.Η αλήθεια είναι ότι όσο περνάνε τα χρόνια μαθαίνουμε καινούργιες πληροφορίες δυσκολότερα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ξεχνάμε. Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να μας απασχολήσει και να το διερευνήσουμε περαιτέρω.

Αναγνωρίστε τα πρώτα σημάδια νοητικής έκπτωσης

Η νόσος Αλτσχάιμερ, όπως και οι άλλες μορφές άνοιας δεν είναι συνήθως μία νόσος που εμφανίζεται ξαφνικά και με πολύ απότομη εξέλιξη. Συνήθως, η πορεία της ασθένειας είναι “ύπουλη” και μπορεί να διαρκέσει πολλά χρόνια. Αυτό που στην αρχή δικαιολογείται από τους περισσότερους ως το “ξέχασμα” του φυσιολογικού γήρατος επιδεινώνεται προοδευτικά και η ανάγκη του πάσχοντος για επιτήρηση και φροντίδα αυξάνεται όλο και περισσότερο.

Πολλές φορές οι ίδιοι οι πάσχοντες δεν αναγνωρίζουν την κατάσταση στην οποία βρίσκονται. Σε τέτοιες περιπτώσεις οι συγγενείς ή άλλοι φροντιστές είναι αυτοί που αναγνωρίζουν ότι τα πράγματα δεν κυλάνε και τόσο ομαλά. Όπως στις περισσότερες περιπτώσεις έτσι και στην άνοια, το κλειδί για την αντιμετώπισή της είναι η έγκαιρη και σωστή διάγνωσή της. Με άλλα λόγια, όσο πιο σύντομα γίνει η διάγνωση, τόσο πιο άμεσα ξεκινά η θεραπεία και τόσο καλύτερα θα είναι τα αποτελέσματά της.

Σημεία κινδύνου

• Ξεχνάει ονόματα και πρόσφατα γεγονότα με συχνή επανάληψη ερωτήσεων;

• Συναντά δυσκολίες στο να εκφραστεί ή ψάχνει συνεχώς να βρει τις κατάλληλες λέξεις;

• Δυσκολεύεται συχνά να βρει τα προσωπικά του αντικείμενα;

• Δυσκολεύεται να κάνει πράγματα που παλιότερα τα έκανε με μεγάλη ευκολία, όπως για παράδειγμα να οδηγήσει ή να μαγειρέψει;

• Δυσκολεύεται να προγραμματίσει τις δραστηριότητές του και γενικά να οργανώσει την καθημερινότητά του;

• Αποπροσανατολίζεται, δηλαδή χάνει τους δρόμους σε περιοχές που γνωρίζει καλά;

• Δυσκολεύεται να θυμηθεί ημερομηνίες, ξεχνάει ραντεβού και δεν μπορεί να αντεπεξέλθει σε υποχρεώσεις του;

• Αισθάνεται απαθής και μοιάζει να έχει χάσει τα ενδιαφέροντά του; δείχνει λιγότερο τρυφερός σε σχέση με τα αγαπημένα του πρόσωπα;

• Παρατηρείτε αλλαγές στην διάθεση και την προσωπικότητά του; διαφέρει σε σχέση με τον παλιό του εαυτό; 

Υπάρχει μία μέθοδος για να αξιολογήσει κάποιος την κατάσταση στην οποία βρίσκεται τώρα η μνήμη του. Πρόκειται για ένα τεστ αξιολόγησης της μνήμης, που είναι μία πλήρης σειρά από ασκήσεις που έχουν στόχονα εντοπιστούν οι προσωπικές διανοητικές ικανότητες και αδυναμίες. Επίσης, δίνει την δυνατότητα, εφόσον γίνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, να αναγνωριστούν τα πρώτα σημάδια απώλειας μνήμης.