Διαχείριση Συγκρούσεων

Όταν βρίσκω κάτι στον άλλον που με ενοχλεί, αυτό σημαίνει ότι αυτό το κάτι με ενοχλεί και στον εαυτό μου. Δείχνει ότι βρίσκομαι σε σύγκρουση με την συγκεκριμένη σκοτεινή πλευρά του εαυτού μου. Αν εγώ δεν βρίσκομαι σε σύγκρουση με αυτήν την πλευρά μέσα μου, τότε δεν με ενοχλεί που την έχει και ο άλλος.

Η ερώτηση κλειδί που μπορώ να θέσω στον εαυτό μου ώστε να επιλύσω την σύγκρουση είναι: «τι είναι αυτό που πραγματικά με ενοχλεί στον άλλον και ποια είναι η σχέση που μπορεί να έχει αυτό με μένα;». Αν μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την διαμάχη από αυτήν την οπτική, οι συγκρούσεις αρχίζουν να αποκτούν ενδιαφέρον: είναι μία διαδρομή προς την αυτογνωσία.

Συχνά μία μορφή αυτών των συγκρούσεων είναι η κριτική προς τους άλλους, αλλά και τον εαυτό μας. Αν πιάσουμε τον εαυτό μας να επικρίνει, τότε αυτό σημαίνει ότι υπάρχει σύγκρουση. Όταν για παράδειγμα βλέπουμε τους άλλους να αρχίζουν να ζουν τις αυθεντικές ζωές τους, τρελαινόμαστε αν εμείς δεν έχουμε ζήσει την δική μας. Μπορούμε εύκολα να παρατηρήσουμε ότι όσα άτομα είναι συνειδητοποιημένα στην ζωή τους, σχεδόν ποτέ δεν επικρίνουν τους άλλους.

Η ψυχοθεραπεία είναι ένα σημαντικό εργαλείο ώστε να ενσωματώσουμε τις περιοθωριοποιημένες πλευρές του εαυτού μας που δίνουν τροφή στις συγκρούσεις μας με τους άλλους. Η γνώση αυτή μας βοηθά ταυτόχρονα σε επίπεδο επικοινωνίας να δίνουμε τα μηνύματα που θέλουμε να μεταδώσουμε στους άλλους με τον πιο ωφέλιμο τρόπο τόσο για μας τους ίδιους, όσο και για την σχέση μας μαζί τους.