Χρόνιες Ασθένειες
Όταν ένας άνθρωπος μαθαίνει ότι πάσχει από μία χρόνια ασθένεια και ιδιαίτερα όταν αυτή είναι απειλητική για την ζωή του, βρίσκεται σε μία κατάσταση κρίσης. Την κρίση την βιώνει έντονα γιατί ο εντοπισμός της ασθένειας αποτελεί μία ρήξη στην συνέχεια της ζωής του ατόμου, τόσο σε βιολογικό, όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο. Η ψυχολογία του ατόμου επηρεάζεται, καθώς μία σοβαρή νόσος μπορεί να απειλεί την ίδια του την ζωή ή να επηρεάζει με χρόνιο τρόπο την λειτουργικότητά του.
Ξεκινά μία περίοδος ανασφάλειας και αβεβαιότητας δημιουργώντας μία αναταραχή τόσο σε ψυχολογικό όσο και σε βιολογικό επίπεδο. Η αρνητική ψυχολογία μπορεί με την σειρά της να επηρεάσει την αντιμετώπιση της ασθένειας σε σχέση με την βιολογική της λειτουργία. Το άτομο βρίσκεται πια σε μία κατάσταση που επηρεάζεται από αυτόματες συναισθηματικές αντιδράσεις, όπως για παράδειγμα χάνει την όρεξή του, έχει πόνους στο στήθος, ημικρανίες, ταχυκαρδίες, γαστρεντερικά προβλήματα κ.α.
Όταν βρίσκομαι αντιμέτωπος με μία χρόνια ασθένεια, υπάρχουν δύο βασικές κατευθύνσεις που μπορώ να ακολουθήσω. Η μία κατεύθυνση είναι να αποδιοργανωθώ πλήρως, με αποτέλεσμα να καταρρεύσω τόσο σωματικά, όσο και ψυχολογικά. Η άλλη κατεύθυνση είναι να κινητοποιήσω τις δυνάμεις μου έτσι ώστε να βρω καινούργιες ισορροπίες, οι οποίες θα μειώσουν την αταξία που βιώνω. Με άλλα λόγια, πώς μπορώ να προσαρμοστώ στα καινούργια δεδομένα που μου συμβαίνουν; Πώς μπορώ να εξελιχθώ αντί να αποσταθεροποιηθώ; Η ψυχοθεραπεία ενισχύει το άτομο προς αυτήν την κατεύθυνση.